PROFESSIONELE VACHTVERZORGING SINDS 1993

  

 

                                          OREN                                             

 

Bij een groot aantal honden groeien er haren in de gehoorgang. Die haren horen daar niet te zitten. Ze groeien daar omdat bepaalde honden zo gefokt worden dat zij meer haargroei op het lichaam hebben en dat gaat dan vaak samen met meer haargroei in de gehoorgang. Bij een wolf zit daar nauwelijks haar. Wel vóór de ingang van het oor om het oor te beschermen tegen water, vuil en wind. Haren die in de gehoorgang zitten houden vet en vuil vast en dat vormt zich tot proppen die de gehoorgang afsluiten. Als daar niks aan gedaan wordt zal de hond uiteindelijk schade aan het oor oplopen. Het is dus belangrijk dat de gehoorgang vrij van haren en vuil is. Daar wordt in de trimsalon voor gezorgd. De oorflappen moeten ook vrijgehouden worden van vuil en klitten. Anders worden de oren te zwaar voor de hond en krijgt de gehoorgang geen frisse lucht meer waardoor de hond allerlei oorproblemen kan krijgen. Bij deze Engelse cocker spaniel is het ene oor al schoon en uit de klit en het andere nog niet. Hier is dus goed het verschil te zien.

 

 

 

VOETEN

 

Voor de voeten geldt eigenlijk hetzelfde als voor de oren: een beetje haar ter bescherming van de voet is prima maar veel honden hebben te veel haar tussen de voetzolen zitten. Daar gaat vuil aan zitten en dat leidt tot samengeklonterd haar wat pijnlijk gaat worden voor de hond. In de afgelopen 26 jaar heb ik al van alles tussen die voetzolen aangetroffen wat daar niet thuishoorde: van teken tot kauwgom enzovoort. Belangrijk dus om onder en tussen de tenen regelmatig kort te laten knippen. Op deze foto's is een voetje te zien voor en na het knippen van de haren tussen de voetzooltjes.

 

 

 

 

NAGELS

 

De nagels van een hond horen een dusdanige lengte te hebben dat de hond er tijdens het lopen geen last van heeft.

Het komt niet vaak voor dat hondennagels te kort zijn. Er zijn wel honden die nagels bijten maar dat gebeurt niet zo extreem als bij mensen. Bij een hond zijn de nagels goed van lengte als ze tijdens het lopen net de grond raken en de hond niet belemmeren in zijn beweging.

 

Deze Old englisch Bulldog heeft van zichzelf hele korte nagels die nooit geknipt hoeven worden. Door de stand van de poten van een Bulldog slijten de nagels goed af.

 

 

Hieronder de nagels van een Maltezer. Ze zijn aan de lange kant maar het is wel te zien dat ze regelmatig geknipt worden. De nagels zien er namenlijk gezond uit en staan in een goede stand ten opzichte van het voetje.

 

Hier hetzelfde voetje maar dan nadat de nagels geknipt zijn.

 

 

En zo hoort het dus niet! Deze nagels zijn echt te lang en zijn pijnlijk bij het lopen. Er is hier veel te lang gewacht met het laten knippen van deze nagels.

 

Dezelfde voet nadat de nagels geknipt zijn. Deze hond zal opgelucht geweest zijn...

 

 

 

 

 

TANDEN

  

Bij de behandeling van uw hond bij hondentrimsalon RIN-TIN-TIN wordt ook de bek en het gebit nagekeken en indien mogelijk wordt er tandsteen verwijderd. Dat kan als uw hond dat toelaat, als het tandsteen niet te erg is en indien de hond minimaal twee keer per jaar bij mij in de salon komt.

 Er wordt ook gelet op andere onregelmatigheden zoals afgebroken of losse tanden, bulten op het tandvlees, ontstoken tandvlees enz. Indien nodig wordt u doorverwezen naar de dierenarts. Een deel van de honden heeft tandsteen in meer of mindere mate. Tandsteen wordt grotendeels veroorzaakt doordat de hond daar aanleg voor heeft maar daarnaast spelen voeding en verzorging ook een grote rol.

 

  

  Links het gebit van een hond van 2 jaar en rechts van een hond van 9 jaar. Twee verschillende honden met 7 jaar leeftijdsverschil en beide hebben een prima gebit. Het is niet zo dat een hond geen goed gebit meer kan hebben op oudere leeftijd. Wel is het zo dat het gebit van een oude(re) hond wat meer aandacht en onderhoud vraagt dan dat van een jonge hond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top